HOG SLAT Україна Обладнання для свинарства та птахівництва

Поїлки для свиней: яке обладнання вибрати для свиноферми

Поїлка для свинейПрі будівництві або реконструкції свинарників більшість фермерів намагаються поставити нове обладнання для напування свиней і поросят. Часто це викликано не стільки зношеністю старих поїлок, скільки прагненням забезпечити тваринам більш комфортні умови.

Чашкові або ніпельні поїлки: що краще

Прийнято вважати, що ніпельні, інакше – соскові, поїлки краще чашкових. Однак не будемо настільки категоричні.

Якщо раніше для виготовлення чашок для напування свиней використовувалися корозійні метали, наприклад, чавун, то сучасні моделі роблять з нержавіючої сталі, що дозволяє використовувати їх довгі роки, легко чистити, монтувати і забезпечувати свиней чистою водою. При цьому конструкції поїлок відрізняються плавними формами, що охороняє тварин від травм.

До переваг такого типу обладнання для напування свиней відноситься суттєва економія води і легкість привчання як дорослих особин, так і поросят до користування ним. Свиня, підходячи до поїлки, настає на важіль, що подає рідину, і може відразу пити з ємності. А оскільки в ній завжди залишається трохи води, то процес звикання обмежується декількома днями.

ніппельна поїлкаДля ніпельних поїлок використовують нержавіючу сталь, латунь і бронзу, що автоматично робить їх стійкими до руйнування і іржі. Величезний плюс ніпелів в тому, що їх розміри варіюються в широкому діапазоні, дозволяючи монтувати пристрої з урахуванням віку і мети - для малюків, свиноматок, поросят на дорощуванні або відгодівлі. Соскові поїлки, на відміну від чашкових, не вимагають санітарного контролю, оскільки не мають ємності, в яку потрапляють залишки їжі і бруд. З іншого боку, вода з них буде проливатися на землю, а це вже перевитрата і вологість в приміщенні.

Уникнути подібного вдається за допомогою комбінованих систем: ніпеля і чаші, які відмінно зарекомендували себе на фермах.

Поїлка для свиней або все-таки корито

Кілька слів для тих, хто впевнений, що метати бісер перед свинями немає сенсу. Поїлка у вигляді старого-доброго корита давно повинна бути здана в металобрухт, і ось чому:

  • Величезна витрата води.
  • Ручна праця.
  • Поганий мікроклімат в загоні.
  • Бруд, корм і екскременти в питві.

Все це позначається на здоров'ї тварин і їх потомства, не кажучи вже про чималі рахунках за воду, медикаменти і високий рівень смертності поголів'я. Напевно, цих доказів достатньо, щоб переглянути свою думку і встановити якісне обладнання для свиноферми.